Introductie

Ben jij de leerplicht consulent die graag vanaf verschillende werkplekken werkt? Heb je overtuigingskracht, ben je vasthoudend en creatief?

Voor onze opdrachtgever werk je niet alleen vanuit huis of op kantoor, maar ook op scholen. Het doel is dat jongeren die hulp nodig hebben bij het vinden van een passende opleiding of baan, deze hulp ook krijgen.

Benieuwd naar de mogelijkheden? We vertellen je graag meer!

Functie

Je komt te werken in het team Leerplicht/RMC wat onderdeel uitmaakt van de afdeling Onderwijs, Sport en Cultuur. De afdeling voert een groot aantal taken uit op het terrein van onderwijs. Zoals bijvoorbeeld de aanpak van zwakke scholen, de handhaving van de Leerplichtwet 1969, het bestrijden van voortijdig schoolverlaten, de ontwikkeling van brede scholen, de realisatie van hoger onderwijs, de organisatie van het leerlingenvervoer en de planning van de onderwijshuisvesting.

Als Leerplicht/RMC consulent ligt jouw focus op het tegengaan van ongeoorloofd schoolverzuim en het voorkomen van voortijdig schooluitval. Jij voert (verzuim)gesprekken met jongeren tussen de 16 en 23 jaar, om hen te ondersteunen bij het behouden of het vinden van een passende opleiding, duurzame arbeidsplek of zinvolle dagbesteding. Jij bent dus de brug tussen jongeren, scholen en de instanties en partijen die nodig zijn om dit voor jongeren te realiseren. Hierbij houd jij toezicht op de naleving van de Leerplichtwet 1969 en ben jij belast met de uitvoering van de RMC wet- en regelgeving.

Een belangrijk onderdeel van jouw werk is het in contact komen met jongeren, hiervoor ben jij dus veel op pad. Voor wat betreft de samenwerking met jongeren, kan het zijn dat je vanuit de Leerplichtwet 1969 handhavend moet optreden. Maar meestal is het doeltreffender om de jongeren motiverend te begeleiden vanuit RMC wet- en regelgeving. De keuze die jij hierin maakt is allemaal afhankelijk van de situatie van de jongeren én heeft altijd als doel de jongeren verder te ondersteunen naar een duurzame plek binnen onderwijs of de arbeidsmarkt.

Concreet gezien houd jij je als leerplicht/RMC consulent bezig met de volgende taken:

Toezicht houden op de Leerplichtwet 1969;

voeren van gesprekken met ouders/verzorgers en jongeren over verzuim en (dreigend) voortijdig schoolverlaten;

motiveren en stimuleren van jongeren om een startkwalificatie te halen;

Jongeren in de leeftijd van 16 tot 23 jaar ondersteunen en begeleiden naar een passende opleiding, duurzame plek op de arbeidsmarkt of een zinvolle dagbesteding;

deelnemen aan verschillende overlegvormen binnen het werkveld;

jongeren benaderen door middel van huisbezoeken.

Functie-eisen

Een van jouw belangrijkste eigenschappen is dat jij stevig in jouw schoenen staat. Jij bent vaardig in het coachen van jongeren, hebt goede onderhandelingsvaardigheden en kunt goed omgaan met conflictsituaties. Doordat jij in staat bent te zorgen voor een integrale aanpak kun jij verschillende partijen op de juiste manier aan een jongere verbinden.


Problemen zie jij niet, jij denkt vanuit mogelijkheden en talenten. En met die blik weet jij samen met de jongere de route naar school, werk of een ander passend traject te bepalen. Dankzij jouw goed ontwikkelde gesprekstechnieken en jouw feeling met de doelgroep weet jij de jongere te bereiken, maar tegelijkertijd kun jij leunen op jouw kennis van en ervaring met de leerplichtwet en de RMC wet- en regelgeving.

Met analytisch vermogen, overtuigingskracht, vasthoudendheid en creativiteit vul jij deze rol in. Voor het team ben jij een enthousiaste, zelfstandige en betrokken collega.

Duur opdracht: 6 – 12 maanden met kans op verlenging

Locatie: Verschillende gemeentes in Noord-Holland en Flevoland

Aantal uren per week: 32-36 uur

Inlichtingen

Maria Achterberg

Sollicitatie

Maria Achterberg