Als zzp’er ben je gewend om zelf de touwtjes in handen te hebben, ook als het gaat om je eigen verzekeringen. Maar binnenkort komt daar verandering in. De overheid wil namelijk een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) voor zzp’ers invoeren. Wat houdt deze verzekering in, wat gaat het kosten en wat betekent dit voor jouw financiële toekomst?
Wat is de verplichte AOV?
De verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering is bedoeld om ervoor te zorgen dat alle zzp’ers in Nederland beschermd zijn tegen inkomensverlies door arbeidsongeschiktheid. Waar je nu nog kunt kiezen of je je hiervoor verzekert, wordt dat straks verplicht. De verzekering dekt een deel van je inkomen als je door ziekte of een ongeval niet kunt werken.
De kosten van een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) voor zzp’ers kunnen in sommige gevallen hoog zijn, dit is afhankelijk van verschillende factoren. De premie voor een AOV hangt doorgaans af van je leeftijd, het beroep dat je uitoefent, je inkomen, en de gekozen dekking (zoals de hoogte van de uitkering en de wachttijd voordat de uitkering ingaat).
Enkele belangrijke overwegingen:
- Premiehoogte: Voor een zelfstandige kan de premie voor een AOV variëren van enkele honderden tot duizenden euro’s per jaar. Jongere zzp’ers en degenen met een lager risicoberoep betalen over het algemeen minder. Naarmate je ouder wordt, stijgt de premie, vooral omdat de kans op arbeidsongeschiktheid toeneemt.
- Inkomensafhankelijkheid: De premie is vaak gebaseerd op het inkomen dat je wilt verzekeren. Als je een hoger inkomen verzekert, betaal je een hogere premie.
- Overheidsvoorstellen: De overheid heeft gesuggereerd dat de premie voor de verplichte AOV wellicht rond de 8% van het inkomen zou kunnen liggen, met een inkomensafhankelijke maximum premie. Hoewel dit percentage nog niet definitief is vastgesteld, geeft het een indicatie van de mogelijke kosten.
Alternatieven
De invoering van de verplichte AOV kan je dwingen om na te denken over andere manieren om je werk in te richten. Een alternatief is om over te stappen naar een dienstverband of te werken via detachering. In beide gevallen ben je verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid, zonder dat je zelf een dure verzekering hoeft af te sluiten. Bovendien biedt detachering je de flexibiliteit van zelfstandig werk, met de zekerheid van een vast inkomen.
De verplichte AOV is een belangrijke verandering voor zzp’ers, met grote financiële gevolgen. Door nu al na te denken over hoe je je inkomsten en uitgaven kunt aanpassen, voorkom je onaangename verrassingen. Misschien is het tijd om te overwegen of detachering niet een aantrekkelijker alternatief is, waarbij je de voordelen van zelfstandigheid combineert met meer zekerheid.